tirsdag 23. juni 2009

Citisense - en tankevekker

Dagens seminar i Sandefjord var godt besøkt med rundt 600 deltakere. De fleste var nok fra østlandsområdet, jeg så i alle fall få kjente fra Sørlandet.

Det deltok en rekke foredragsholdere, alt fra en alltid like inspirterende Arne Hjeltnes som bl.a. snakket om sin tid som markedsfører av norsk laks i Asia, til utenlandske forskere på steds- og næringsutvikling. Ikke minst så fikk jeg stor sans for canadiske Don Tapscott, (http://en.wikipedia.org/wiki/Don_Tapscott) som har spesialisert seg på forskning på bruk av sosiale medier, som blogging, twitter, facebook etc. Han mente at vi som er voksne i dag så fort som mulig måtte lære oss å bruke disse mediene for å kunne henge med i utviklingen. Et eksempel som han brukte var om man spør dagens ungdom om de bruker e-post, så vil de aller fleste si at det er noe avlegs som foreldrene deres bruker. Nå er det direktekontakt som gjelder, som facebook, Skype, MSN og tilsvarende. Han mente videre å kunne bevise at en aktiv kampanje på diverse nettportaler var avgjørende for at Obama i dag er president i USA.

Han kom også med gode eksempler på at om man skulle løse et problem man hadde så ville de unge fikse dette på et øyeblikk ved å sende ut en forespørsel til sin omgangskrets på nettet, som i mange tilfeller kan være tusenvis av mennesker. Til nå har vi voksne hatt en mer begrenset omgangskrets som umulig kan klare oppgavene like raskt. I tillegg er vi ikke i samme modus for å kunne "by på oss selv" som de unge er i dag. Vi liker best å holde kortene tett til brystet. Den tiden er forbi iflg. Tapscott. De unges internettvaner vil om kort tid forandre skolesituasjonen i de aller fleste kommuner rundt i landet, mente Tapscott videre, som umiddelbart anbefalte alle kommuner om å tilby skoleelevene egen PC alt fra første klassetrinn. Erfaringsmessig vil dette gi en mye større interesse for å lære, dog på en litt annen men mye mer inspirerende og effektiv måte enn den tradisjonelle. På videregående trinn og på universiteter er trendene allerede mot at flere har større og bedre utbytte av selvstudium på nettet enn ved tradisjonelle forelesninger.

De som er spesielt interesserte kan høre noen av Don Tapscotts tanker her:

http://video.google.ca/videoplay?docid=5065262745272895737

http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=don+tapscott&aq=0&oq=Don+Taps

I Gjerstad er vi jo godt i gang med å tilpasse oss fremtidens teknologi, ikke minst gjennom Gjerstad skoles "månelandingsprosjekt". Neste skritt er å implementere de nye internettjenestene på en mer permanent måte. Her vil vi som politikere nok få noen økonomiske utfordringer i forhold til prioriteringer, men jeg er ganske overbevist om at vi har mye å hente i forhold til kvalitet ved å gjøre visse grep i den retning. Data er ikke lenger et "blaff" som en i Gjerstad uttalte for noen år tilbake...;-)

Av andre foredragsholdere som var spennende å høre på vil jeg nevne Erik Newth, kanskje mest kjent fra dansekonkurransen på TV2. Jeg har aldri hørt noen som har fått sagt så mye på 20 minutter som han. Temaet var å se inn i krystallkulen de neste førti årene, sett fra et teknologisk og miljømessig synspunkt. Hans spådde bl.a. at i 2049 så vil det pga. den økte temperaturen bli så varmt i sørlige Europa at spanjoler og italienere sannsynligvis ville valfarte nordover, deriblant til Norge. Da ville flyktningeproblemet vi ser i dag være en bagatell i forhold til å ta imot hundretusenvis av mennesker fra bl.a. Spania som i dag er bosatt av mange nordmenn, nettopp pga. klimaet der i dag. I 2049 mente Newth at det ikke ville være mer enn to partier igjen i Norge, HDU (hiv dem ut) og MDG (Miljøpartiet de grønne) og at det globale miljøspørsmålet var det eneste aktuelle i valgkampen dette året. Det gjenstår å se hvor mye av spådommene som slår til, den som lever får se!

Rent faglig var kanskje et foredrag om effekter av merkevare- og omdømmebygging et av de mest interessante. Jeg kunne etter dagens seminar skrevet side opp og side ned om ulike virkninger og mangel på slike i forhold til omdømmebygging, men det får jeg komme tilbake til ved en senere anledning. Nå må jeg gjøre de siste forberedelsene til morgendagens formannskapsmøte! God natt!

mvh Rune.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar