søndag 19. september 2010

Hvem bryr seg om Brokelandsheia?

Fylkesmannen i Aust-Agder har laget retningslinjer for etablering av nye næringsområder i vårt fylke. Disse skal vedtas av fylkeskommunen etter en bred høringsprosess. I den forbindelse deltok jeg fredag på et møte i Grimstad. Som forslaget ligger nå får vi i Gjerstad lov til å fortette området der våre forretninger ligger i dag, men vi får ikke lov til å åpne for nye virksomheter på den andre siden av E18. Dette kan vi naturligvis ikke akseptere, og vi er nødt til å protestere høylydt mot denne innstillingen.

Brokelandsheia er med årene blitt det viktigste næringsområdet i kommunen og representerer en hel del arbeidsplasser. At vi behøver en videre utvikling på området er vel hevet over envher tvil. Vi har jo hatt store utfordringer i det øvrige arbeidsmarkedet i kommunen det siste året, og dette må vi forsøke å kompensere for. Derfor er utviklingen av Brokelandsheia viktigere for Gjerstad enn hva tilsvarende utvikling er for flere av de andre kommunene i fylket. Dette skal vi forsøke å få fylkespolitikerne til å forstå, slik at de forhåpentligvis velger å la oss utvikle oss videre. Det ville jo også være merkelig om f.eks. en av forretningene på heia i dag ønsket å utvide, for så å flytte sin virksomhet over på den andre siden av E18 pga plassproblemer der de er i dag, og ikke få tillatelse til dette?

I tillegg planlegges det å gi tillatelse for Risør til å bygge ut Østebømyr i stor stil, da statistikerne har funnet ut av at det burde kunne være marked for dette i Risør. De glemmer imidlertid den store handelslekkasjen vi har i begge våre kommuner i øst. Hadde fylkespolitikerne tenkt seg om så burde de da i alle fall ikke la Stoa og Sørlandsparken få bygge ut videre, nær sagt uten begrensninger. Om fylkeskommunen virkelig mente noe med distriktspolitiske og miljøvennlige tiltak burde de heller bremse noe i byene til fordel for oss i utkantene.

Når det gjelder næringsutvikling for øvrig burde etter min mening Risør og Gjerstad kunne samarbeide bedre enn de gjør i dag. Jeg synes det virker alldeles merkelig at Risør ønsker å bygge opp noe à la Brokelandsheia ved Vinterkjær. Dette toget gikk for Risør for mange år siden. De burde faktisk heller støtte opp om Brokelandsheia, så skulle nok vi gjøre det samme med utviklingen av området på Akland, der flere industribedrifter er etablert, med god plass til flere. Hvorfor ikke bli enige om å la handelsetableringer foregå på Brokelandsheia og la industrivirksomhet få blomstre på Akland? Med en slik innstilling ville det være mye enklere for oss i Gjerstad å støtte opp om å få på plass et nytt Vinterkjærkryss, som vi alle er enige om i dag er en flaskehals som må ryddes opp i.

Som i de fleste andre tilfeller er lokaliseringsspørsmål noe det garantert blir bråk av mellom nabokommuner. Se bare på plasseringen av politistasjonen. I Gjerstad har vi flere interkommunale samarbeider med våre nabokommuner, og de fungerer stort sett veldig bra alle sammen. Men hvor blir kontorene lagt? Jeg har enda ikke sett noen bli lagt til Gjerstad... Til nå har vi stort sett holdt fred, og latt de andre kommunene få det de har forlangt av interkommunale kontorer. I denne saken må vi ikke stå med lua i hånda. Med Brokelandsheia er vi i ferd med å bygge et regionalt senter. Dette bør også våre nabokommuner ta inn over seg. Vi skal gjerne støtte opp om rehabiliteringssenter og mye annet som Risør ønsker seg, men da må de la oss i Gjerstad til å få politistasjonen på Brokelandsheia, som etter min mening er den eneste reelle alternative plasseringen langs E18. I Tvedestrand påstår de at den eksisterende stasjonen ligger langs E18. Da må man virkelig ha gode briller på! Er det noen som tror at Risør eller Tvedestrand vil gi ved dørene i denne saken? Tvilsomt. Håpet får derfor være at politimesteren selv ser fornuften i å legge den nye stasjonen til Brokelandsheia. Hva hun mener om dette får jeg sannsynligvis en klarere formening om i møtet som ordførerne i de fem østkommunene er innkalt til senere i høst.

Det er ikke bare elgjakta som blir spennende i oktober!

mvh Rune.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar