tirsdag 1. mars 2011

Hyggelige tilbakemeldinger på nye tiltak


I kommunestyret forrige uke tok jeg opp tre ulike saker under "Eventuelt-posten" som jeg til og med fikk gode tilbakemeldinger på fra Arbeiderpartiets Inger Løite og Simen Aasbø. At politiske motstandere også kan gi litt ros i blant er svært hyggelig. Takk for det!

Jeg har ventet en uke med å informere om disse sakene her i bloggen, for først å la Aust Agder Blad få muligheten til å nevne noe om disse sakene i sine reportasjer fra møtet. I vår lokalavis er det imidlertid mer interessant å fokusere på kritikken jeg får, uansett viktighetsgrad. En forholdsvis uskyldig sak om endring av dato for kommunestyremøtet, som egentlig kun har intern interesse for de som er med i selve møtet, var det viktigere for avisen å fokusere på enn på tiltak som faktisk kan få betydning for kommunens innbyggere. At selve innkallingen til møtet skjedde på helt normalt vis, innen fastlagte frister ble ikke nevnt.

For de som ikke har sett overføringen av kommunestyremøtet på internett, så var mine tre punkter under "Eventuelt" som følger:

1.
Jeg synes vi bør kopiere ordningen som Os kommune i Hedmark har satt i gang i forhold til å forebygge fallulykker på glatta rundt omkring hos eldre og pleietrengende i kommunen. Dette har de på enkleste vis gjort ved å levere ut strøsand i bøtter til hver enkelt i målgruppen. I Os er resultatene formidable i forhold til å redusere antall lårhalsbrudd. I 2010 ble antallet slike skader redusert fra 20 til 10 året før. Når et lårhalsbrudd i snitt koster kommunen 150.000,- pr. stk, skal det ikke så mange slike til før det har store konsekvenser på bunnlinjen i regnskapet, 1,5 mill. kroner betydde dette for Os kommune.

Jeg foreslo derfor at vi ser på en tilsvarende ordning i Gjerstad der skolekorpset, som allerede driver med formidling av strøsand, i samarbeid med Frivilligsentralen sørger for å levere ut sandbøtter til aktuelle innbyggere i vår kommune, og gjerne hjelper til med å strø også. I tillegg til dette bør vi også sjekke ut at andre fornuftige hjelpemidler som f.eks. antiskli-tepper blir installert der slikt ikke finnes. Dette vil også virke forebyggende på fallskader innendørs. Utgiftene til slike tiltak er uansett av begrenset størrelse, men trygghetsfølelsen for de det gjelder vil garantert øke.


2.
Årets 17.mai-feiring blir på mange måter historisk, da vi for første gang samler bygda "til ett rike" under fellesferingen etter gudstjenesten. FAU har gjort et fremsynt valg når de i år velger å forsøke å samarbeide om et fellesarrangement. I den forbindelse har jeg bedt enhetsleder ved Gjerstad pleie og omsorgssenter sjekke ut muligheten for at så mange som mulig av beboerne får anledning til å bli med på feiringen sammen med resten av bygdas innbyggere. De aller fleste har ikke sett den nye skolen, og kan nyte feiringen av nasjonaldagen på en bedre måte enn kun ved at 17.mai-toget stikker innom på en kort visitt på formiddagen. Jeg håper og tror at riktig mange vil bli med på dette.


3.
Som ordfører har jeg fått en forespørsel fra landets kunnskapsminister, Kristin Halvorsen om å signere et manifest mot mobbing på vegne av Gjerstad kommune. Dette tok jeg derfor opp i kommunestyremøtet sist tirsdag, og fikk tverrpolitisk tilslutning til dette. Nå gjelder det å følge opp manifestet i praktisk politikk slik at vi kan få bukt med et alvorlig samfunnsproblem. Det er samtidig viktig å tenke på at det ikke bare er i barnehagen og skolene man kan oppleve mobbing. Dette kan også skje blant oss voksne, enten i fritiden eller på arbeidsplassen.


For øvrig er det flott at så mange kommunestyrerepresentanter tar opp saker de bryr seg om under eventuelt. Det skaper mer engasjement blant folk i bygda, og det er bra!

mvh Rune.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar