torsdag 22. september 2011

Var det dette velgerne ønsket seg?

Senterpartiet i Gjerstad foretok onsdag en snuoperasjon få vel har sett maken til i norsk lokalpolitikk. Med det mener jeg ikke å inngå et rødgrønt samarbeid, det kom ikke som en overraskelse, men det gjorde måten det hele ble gjort på. Dette levner ikke Gjerstad Senterparti noen som helst ære.

Etter at først partiet selv gikk ut i media og annonserte at avtalen med Høyre og de borgerlige partiene var i boks, falt Arbeiderpartiet for fristelsen til å invitere til nye forhandlinger med SP, for å gi bort ordførervervet for å danne en rødgrønn koalisjon. Dermed valgte Senterpartiet uten skrupler å bryte avtalen de selv presenterte for Høyre, Aust-Agder Blad og Agderposten mandag kveld. Dette ble ikke uventet slått massivt opp både i aviser og på nett.

Senterpartiet hevdet i etterkant at det var media som hadde mistolket saken. Om så var tilfelle hadde partiet to hele døgn til å dementere overskrifter som "Hagestrand fortsetter" og "Hagestrand ordfører". Hadde SP gjort dette hadde en snuoperasjon kunne forsvares. Når dette ikke ble gjort kan jeg vanskelig tolke dette på annen måte enn at de stod inne for det som var referert i media. Dessuten er en muntlig avtale mellom partiene er like god som en skriftlig. Når media i tillegg blir informert om at et forhandlingsresultat er klart, er dette atskillig mer enn nok.

Listen over politiske saker vi ble presentert i forhandlingene hadde vi ingen problemer med å være med på, og det fikk SP klar tilbakemelding på. Dermed var det heller ingen politiske saker som sperret for fortsatt samarbeid.

Etter at folk i to døgn har registrert meg som "gjenvalgt" ordfører i media har jeg fått flere hundre gratulasjoner på Facebook, telefon, e-post og SMS, med lykkeønskninger for neste fireårsperiode, til og med fra Inger Løite og Lasse Fosse i APs forhandlingsutvalg kom det hyggelige meldinger. Med valgresultatet som bakteppe følte jeg selv at dette faktisk var noe folk i Gjerstad ønsket, og at demokratiet hadde vunnet en seier i vår kommune, i motsetning til skrekkhistorier fra andre kommuner de siste dagene.

Når det nå likevel viser seg at vår nærmeste allierte dolker sin samarbeidspartner i ryggen på denne måten er det naturligvis svært skuffende. Hva jeg personlig føler i denne saken er ikke av betydning. Det er betraktelig mer synd på velgerne som tross alt gjorde seg umaken ved å stemme, og i valget ga sin synlige støtte for at det borgerlige samarbeidet skulle fortsette som i inneværende periode. Dette betyr tydeligvis ingenting for Senterpartiet. Jeg ser ikke bort fra at flere enn undertegnede føler seg lurt.

Jeg er selvfølgelig klar over at det kan oppstå uventede koalisjoner etter forhandlinger. Dette har skjedd i mange kommuner. Jeg har imidlertid aldri hørt om noen i partiet som har gått bort fra inngåtte avtaler som er offentliggjort som i dette tilfellet. Seriøsitetsgraden, eller snarere mangelen på denne, hos enkelte av bygdas politikere har med dette fått en betydelig knekk.

Borte er alt av tradisjoner med Gjerstad Senterparti i forhold til samarbeid. Borte er respekten, i alle fall min, for det samme partiet. Kan man ikke stole mer på løfter gitt av voksne mennesker, fortjener partiet heller ikke bedre.

Jeg er spent på hvilke følger dette vil få for det politiske miljøet i Gjerstad. De siste årene har det vært et behagelig samarbeidsklima for alle partier, basert på respekt selv om man er uenige i sak. Dette gode arbeidsmiljøet har mange utenfor kommunen lagt merke til. Jeg er redd at det som nå har skjedd vil føre til det rake motsatte. Å tape en maktkamp ærlig og redelig er en grei sak. Det som har skjedd i Gjerstad hører absolutt ikke inn under denne kategorien.

Politikeropplæringen på danskebåten har aldri vært viktigere enn nå. Senterpartimedlemmene som stemte nei til en slik opplæring for en tid tilbake viser med all tydelighet at de hadde hatt behov for et omfattende kurs i moral og etikk i tillegg!

I Høyre bretter vi nå opp ermene for fire år i opposisjon. Det skal bli friske takter i lokalpolitikken fremover! ;-)

mvh Rune.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar