torsdag 27. mai 2010

Ingen vinn/vinn-situasjon akkurat...

Vi skal i formannskapsmøtet på tirsdag, og senere i kommunestyret 17. juni ta endelig stilling til innføring av eiendomsskatt i Gjerstad fra 2011.

Det er med tungt hjerte jeg er i ferd med å innse at vi nok ikke kommer utenom denne urettferdige skatten også i vår kommune, uansett hvor mye vi kjemper imot. Selv om det er et faktum at 293 av landets 430 kommuner (68%) har innført eiendomsskatt, hjelper det ikke mot min prinsipielle motstand mot å innføre en slik ekstraskatt, på verdier man allerede har skattet for minst en gang tidligere. Når i tillegg fylkesmannen ikke tilgodeser de kommunene som ikke har innført eiendomsskatt med skjønnsmidler om man ikke "har utnyttet sitt inntektspotensiale" - (les innført eiendomsskatt), så blir det enda mer tydelig at det er en feil i det norske skattesystemet. Dette skulle det alldeles ikke være kommunene som skulle måtte innføre, men heller en jevn fordeling av skattetrykket via skatteseddelen. Det kan være tøft nok å være kommunestyrepolitiker om man ikke skal ta på seg slike oppgaver i tillegg!

Men, det var bare et lite hjertesukk. I praksis så blir vi nødt til å gjøre noen grep for å klare de økonomiske utfordringene kommunen står over for i årene som kommer. Generelt er det mest behagelig for en politiker å flyte medstrøms. Det blir minst bråk av slikt. Likevel må en av og til våge å gjøre disse upopulære valgene om man skal tenke helhetlig i forhold til alle kommunens innbyggere. Innsparinger vil alltid være upopulære. Som et av verdens rikeste land skulle vi ha råd til gode kommunale tjenester uten slike drastiske tiltak vi her står overfor.

Så gjenstår det å se hva kommunestyret til slutt bestemmer seg for, enten en vesentlig kvalitetsforringelse av det kommunale tjenestetilbudet, som f.eks. å kutte i lærerstillinger, legge ned avdelinger på Gjerstadheimen. etc. Alternativet er, om vi liker det eller ikke, å innføre en særdeles lite akseptabel form for ekstrabeskatning.

Det er ikke alltid like artig å være politiker!

mvh Rune.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar