torsdag 11. november 2010

En bortkastet høringsprosess!


Politimester Kirsten Lindeberg har, prisverdig nok tatt vår tidligere kritikk til følge, og endelig synliggjort sitt syn på lokalisering av en ny politistasjon i Holt politidistrikt. Men der stopper også komplimentene, i alle fall fra min side, i forhold til politimesterens håndtering av denne saken.

Argumentasjonen for å legge den nye stasjonen til Tvedestrand er basert på et økonomisk hensyn med en svært kortsiktig tidshorisont lagt til grunn. Jeg, og mange av mine ordførerkolleger på Agder har hatt et bestemt inntrykk at politiet med sin omstruktureringssak hadde som mål å få til en ny og fremtidsrettet politistasjon, når en først skal legge ned 16 av 27 tjenestesteder. I det perspektivet har en enkel leiekontrakt i en av kommunene liten eller ingen betydning. En leiekontrakt kan man i de aller fleste tilfeller kjøpe seg ut av. Ved å legge ned fire av fem politi/lensmannskontor i vårt politidistrikt skulle dette i seg selv medføre et betydelig handlingsrom for å kunne velge en fremtidsrettet løsning.

Så til litt om selve prosessen. Leieavtalen på Bergsmyr i Tvedestrand har vært kjent lenge. At denne kontrakten først nå brukes som hovedargument for stedsplassering er meg en gåte. Jeg skulle gjerne vite politiets begrunnelse for å fornye leiekontrakten i Tvedestrand, midt i selve høringsprosessen, for så å bruke denne kontrakten som hovedargument for stedsplasseringen i etterkant. Dette er for meg komplett uforståelig.

Hvorfor har vi politikere måttet kaste bort både tid, krefter og engasjement for å argumentere for våre alternativer siden det meste tyder på at avgjørelsen om stedsplassering er tatt for lenge siden?
Jeg kan ikke se at det er tatt hensyn til et eneste av våre mange gode argumenter for en plassering lengre øst, langs E18. Vi har Vi har rett og slett vært gjennom en bortkastet høringsprosess.

Imidlertid er siste ord i saken ikke sagt. Nå ber politimesteren kommunene om å akseptere grensejusteringen som hun har foreslått. Det er de berørte kommuners svar på dette spørsmålet som skal behandles av Kongen i statsråd. Først når regjeringen har godkjent en evt. grensejustering kan stedsplasseringen fastlegges. Jeg er bombesikker på at vi i Gjerstad må si et rungende klart nei til denne grensejusteringen, og føler meg rimelig sikker på at det samme gjelder for Risør og Åmli, forhåpentlig også for våre naboer på Vegårshei. Med en stor overvekt, ca. 13.000 av 19.000 innbyggere i ryggen skal det bli interessant å se om regjeringen våger å si ja til dette opplegget.

Uansett vil det komme til å ta tid å få gjennomført dette. Jeg tror faktisk vi får beholde vår eksisterende ordning, med et velfungerende samarbeid mellom Risør og Gjerstad, og separate lensmannskontorer i de andre kommunene en god stund til. Forhåpentligvis lenge nok til at stedsvalg or en felles politistasjon tas opp til ny vurdering. Skal man følge politimesterens økonomiske begrunnelser for lokalisering vil det kanskje være like fornuftig å ta skrittet fullt ut, og legge hele "sulamitten" til Arendal, i stedet for å ha tre politistasjoner i umiddelbar nærhet av hverandre? Er hensikten på sikt å legge alt til Arendal, bør politimesteren like godt flagge dette synet med det samme. Det må jo være det absolutt mest lønnsomme, om økonomi uansett skal telle mer enn trygghetsfølelsen for våre innbyggere.

mvh, en ikke så lite irritert,
Rune H.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar