onsdag 15. juli 2009

Gjerstad på krimtoppen...

Jeg leser i dagens utgave av Agderposten at Gjerstad kommer dårligst ut på krimstatistikken i fylket. Det er ikke særlig hyggelig lesning og er en topplassering vi godt kunne unnvære.

I følge lensmann Odd Holum er det en oversiktlig gjeng som utfører de aller fleste av de kriminelle handlingene, og at det er rusrelaterte vinningsforbrytelser i mange av tilfellene. Som kommunepolitikere er det forsvinnende lite vi kan gjøre med dette, annet enn å oppfordre innbyggerne til å være mer varsomme, låse dører, biler og garasjer og generelt være mer på vakt. Imidlertid har dette også vist seg å være fånyttes. De fleste som vil begå innbrudd klarer å komme seg inn selv om de fleste forholdsregler er tatt hensyn til.

Problemet ligger etter min mening i at straffene for vinningskriminalitet er for lave og dermed utgjør for liten trussel for de kriminelle. Samtidig burde det i forbindelse med ruskriminalitet være anledning til å ty til tvangstiltak for å få folk på rett kjøl igjen.

Som jeg har forstått det så fungerer systemet slik at de kriminelle utnytter dette i stor grad. Ved å ikke innrømme noen forhold i det hele tatt før at de som kan bevises er så mange at det medfører soning, vil en ved å tilstå flere lovbrudd enn de man blir dømt for, oppnå en "tilståelsesrabatt" for å ha bidratt til å løse uoppklarte saker. Dermed får lovbryterne en fordel av å ha begått flere lovbrudd enn det de blir tiltalt for. Forstå det den som kan!

Meg bekjent er det tillatt å tvangsinnlegge personer med psykiatriske problemer, av hensyn til fare for seg selv og sine omgivelser. Hvorfor er det ikke slik også i forhold til rus? Rusavhengighet klassifiseres også som en sykdom, og da ser jeg ikke store forskjellen. Siden det påviselig er dette som er bakgrunnen for kriminaliteten i Gjerstad ville det være naturlig at disse menneskene ble tatt hånd om av en institusjon som kunne følge opp og tilby et ettervern som kommunene i dag ikke er i stand til alene. Vi har nok noe kompetanse selv, men garantert ikke ressurser nok til å få det til.

Jeg forstår godt politiets frustrasjon over situasjonen, og dette er nok et eksempel på at det nå må andre til å styre landet ved neste korsvei. Partiene på høyresiden er meget tydelige på at straffenivået, også for vinningskriminalitet, må økes fra dagens nivå. Å bidra til å trygge lokalsamfunnene våre blir forhåpentligvis en viktig sak i valgkampen frem mot stortingsvalget.

Det hadde vært ønskelig med noen tilbakemeldinger på hva folk i bygda synes om dette, så jeg legger ut dette innlegget også i debattforumet på
http://www.gjerstad.org/ Kommenter dette gjerne også her i bloggen.

mvh Rune.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar