lørdag 7. november 2009

Avisinnlegg i AAB

I forbindelse med skolestrukturen er det sagt mange ting, og flere avisinnlegg har fulgt i kjølevannet. Et av innleggene i AAB, fra hovedtillitsvalgt og leder i utdanningsforbundet i Gjerstad, Alf Schibstad, fikk meg til å henge meg på i avisdebatten med følgende innlegg 7. november:

Skolestruktursaken i Gjerstad
I Høyres kommunestyregruppe i Gjerstad er vi selvfølgelig klare over at det ikke er et ”sjakktrekk” i forhold til popularitet hos småbarnsforeldre å stikke hånda inn i et slikt vepsebol som det er å endre en skolestruktur. Jeg skulle absolutt ønske vi ikke så oss nødt til å gjøre et slikt grep som mange oppfatter som fullstendig feil. På grunn av de tøffe økonomiske utfordringene i årene som kommer er vi likevel nødt til å snu hver stein for å lete etter mulige innsparinger. At vår kommune er en av mange som må ta slike vanskelige avgjørelser er også et faktum, selv om det er en fattig trøst.

Høyre har tro på at en strukturendring i barneskolene, der ingen av skolene legges ned er blant de tiltakene som bidrar mest rent økonomisk, og som i tillegg vil gi en minst like god eller bedre kvalitet enn vi har i dag. Vi har valgt å feste lit til uttalelsene fra fagpersonell i kommunen. Det kan virke som at enkelte fortsatt klamrer seg til håpet om å beholde dagens ordning uten dramatiske følger for elevene, men slik er det altså ikke. Det må kuttes drastisk i alle enheter, også i skolene. Det er et uomtvistelig faktum.

Venstres Kai Ove Sandåker hevder i AAB at ”For meg og Venstre handler denne saken ikke bare om penger”. Tydeligvis har partiet ikke helt tatt inn over seg kommunens økonomiske situasjon. Det skal derfor bli spennende å se Venstres budsjettforslag for 2010 og årene fremover, der de i også inkluderer bygging og drift av en idrettshall. Hvor skal disse pengene hentes fra? Jeg regner meg selv som ganske optimistisk av natur, men jeg kan med min beste vilje ikke se hvordan vi skal få råd til dette de nærmeste årene.

I arbeidet med utredningen av ny skolestruktur opprettet rådmannen en arbeidsgruppe for å se på konsekvensene en slik omstrukturering vil medføre. I tillegg til alle tre rektorene, har også Alf Schibstad vært med i denne gruppen. Som hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet har han representert sine medlemmer, altså de øvrige lærerne i kommunen. Tilbakemeldingen vi som politikere ble forelagt skulle dermed være godt kvalitetssikret både pedagogisk og kvalitetsmessig fra både lærere og rektorer. I utredningen som ble foretatt har Alf Schibstad hatt god anledning til å forsterke sine motforestillinger mot en evt. endring av skolestrukturen. Han kunne vel faktisk reservert seg mot at det i det hele tatt var mulig å gjøre det han i dag kaller "et eksperiment". Men som medlem av arbeidsgruppa kan jeg ikke tolke det på annen måte enn at han også står inne for rapporten som vi politikere ble forelagt i forkant av kommunestyrebehandlingen. Av denne rapporten vurderes kvaliteten på utdanningstilbudet til å bli like god eller bedre med en strukturendring. Jeg stusser derfor på hvorfor Schibstads syn på saken har endret seg så drastisk etter kommunestyrets behandling av saken? Nå mener han tydeligvis at det ikke er noen positive argumenter igjen for å gjøre denne endringen.

Jeg går ut fra at alle politikere som har uttalt seg i denne saken er klar over at kommunestyret i sitt budsjettvedtak i fjor vedtok drastiske kutt i alle enheter i årene fremover, ikke minst for å kunne klare å bygge en ny og fremtidsrettet ungdomsskole. Det er klart at budsjettkutt oppleves ubehagelige når man til slutt må følge dem opp i praksis, men samtidig er det illojalt og uansvarlig om man som politiker ikke følger opp slike vedtak. I Høyre har vi vurdert dette svært grundig, og kommet til at en endring av skolestrukturen gir så store innsparinger at vi ikke kan se bort fra det når vi skal forsvare det framtidige tilbudet til alle gjersdølinger under ett.

Alf Schibstad hevder i sitt avisinnlegg at det eksisterer en rekke momenter som tilsier at saken bør tas opp på nytt, og nærmest insinuerer at rådmannen holder tilbake informasjon i saken som vi politikere burde ha blitt forelagt før vedtaket ble gjort. Dette er en ganske alvorlig påstand, som jeg selvfølgelig vil undersøke nærmere. Jeg har derfor bedt kommunens administrative ledelse om en tilbakemelding på dette. Skulle det vise seg at det har skjedd en feil i saksutredningen vil jeg selvfølgelig sørge for at saken tas opp på nytt i kommunestyret. Inntil videre forholder jeg meg til kommunestyrets flertallsvedtak, som går ut på at vi nå først kvalitetssikrer den antatt største utfordringen med skolestrukturendringen, nemlig transporten for elevene. Resultatet av dette vil vise om saken krever en ny behandling i kommunestyret.

Jeg synes også det er på sin plass å påpeke at når Schibstad og andre nå går ut i media og nærmest på egen hånd bekrefter at denne transporten ikke lar seg gjennomføre, er dette å foregripe begivenhetenes gang. Jeg er blitt gjort kjent med at noen på privat initiativ har kjørt en ”testtur” med buss for å sjekke hvor lang tid eksisterende bussrute tar fra Valle til Fiane. Dette kan vi imidlertid ikke ta som et bevis på at problemet med transport er uløselig. I vedtaket som er fattet er det lagt inn dobbelt så store ressurser til busstransport, og vi må jo forvente at dette slår positivt ut i forhold til elevenes reisetid. Kommunen har nå kontaktet Nettbuss og vil få klarlagt hvilket tilbud som vi kan få til innenfor de økte rammene til busstransport. Først da får vi et totalbilde på om reisetiden for skoleelevene er innenfor det vi kan akseptere. Skulle så ikke være tilfelle, har kommunestyret enstemmig vedtatt at saken skal opp til ny behandling.

Selv om mange er skeptiske til endringer må ikke en endringsprosess nødvendigvis være negativ. Hva med å lete etter mulighetene en slik endring kan føre til i stedet for å fokusere på alt som KAN gå galt? Når Alf Schibstad i sitt avisinnlegg gjør et poeng av at ”lange veletablerte tradisjoner i forbindelse med høytider osv. blir revet opp”, ja da melder jeg pass. Rett og slett. Det vil i årene som kommer bli arrangert hyggelige og stemningsfulle juleavslutninger på begge barneskolene. Garantert.

Rune Hagestrand (H)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar