tirsdag 24. november 2009

Godt overformynderi i Gjerstad

Våre to overformyndere, Olav Vevstad og Nils Audun Gryting fikk riktig gode skussmål av fylkesmannen under dagens tilsynsmøte i Gjerstad. Det ble i møtet orientert om at det nå ligger ute en stortingsproposisjon som anbefaler at fylkesmannen tar over en god del av oppgavene i fremtiden, så får vi se hva stortinget bestemmer seg for under behandlingen i desember.

Det påfølgende møtet med utdanningsdirektør Karen Junker avklarte egentlig ikke så mye i skolesaken, annet enn at sannsynligheten for at saken blir sendt tilbake fra fylkesmannen uten avgjørelse er stor. Jeg kommer uansett til å sette opp saken på sakskartet til kommunestyremøtet 16. desember, slik at vi så raskt som mulig kan få avklart lovligheten av vedtaket slik som noen kommunestyrerepresentanter og FAU ønsker å få vurdert.

Ettermiddagen og kvelden har gått med til å forsøke å utarbeide et forslag til budsjett på basis av sakspapirene vi nå har fått av administrasjonen. Selv uten å innføre eiendomsskatt det neste året, er det mulig å finne et lite handlingsrom som kan demme opp for en god del av de andre kuttforslagene i rådmannens forslag til vedtak. Det er mange ting som jeg personlig mener vi bør forsøke å skjerme, jeg nevner i fleng (i tilfeldig rekkefølge): Kulturmidlene til lag og foreninger, løypekjøring ved Kleivvann, det viktige forebyggingsarbeidet MOT, jobbnærværprosjektet for kommunens ansatte, ulike tilbud for eldre på Gjerstadheimen, etc. etc. I tiden fram mot det endelige vedtaket skal fattes 16. desember, vil nok mange politikere foreta ulike prioriteringer for å komme i mål med et budsjett som skal balansere inntekter og utgifter. Vi i Høyre kommer i alle fall til å ta hensyn til våre valgløfter i 2007, der er kampen mot eiendomsskatt og tiltak for rusforebyggende arbeid var sentrale punkter. Dette vil garantert gjenspeile seg i vårt forslag til budsjett.

Siden våre tradisjonelle samarbeidspartnere i kommunestyret (er litt usikker på FRP) nå tydeligvis har bestemt seg for å innføre eiendomsskatt allerede fra neste år er det lite trolig at vi kan komme til enighet om et fellesforslag denne gang. Dermed kan voteringen mellom de ulike budsjettforslagene bli mer spennende enn de har vært på mange år. Når det gjelder eiendomsskatt blir det sannsynligvis Arbeiderpartiets valg som blir utslagsgivende om vi fortsatt klarer å holde denne skatten på en armlengdes avstand.

Rådmannen har i sitt budsjettforslag tilrådet kommunestyret å ikke legge inn eiendomsskatt i budsjettet for neste år, da han mener at trykket på innbyggerne er stort nok for 2010. Det ligger også an til at de kommunale avgiftene kommer til å måtte økes en god del. Dette er vi i Høyre enige i. Skulle eiendomsskatt likevel bli innført vil det sannsynligvis være en av de første kommunene i landet som innfører denne skatten mot rådmannens innstilling. Det vil bli som de sier i reklamen på TV, "meeeget spesielt..."

I morgen tidlig er det tid for styremøte i Østre Agder, med bla. disse sakene på programmet:
  • Orientering om Alternativ til vold v/Ingebrit Line og Brita Hansen
  • Utvikling i samarbeidet om overformynderiet v/Angela Fjogestad
  • Oppfølging av regionplan Agder
  • Orientering om oppfølging av prosjektet knyttet til Samhandlingsreformen
  • Orientering om VisitSorlandet v/prosjektleder Kjell Pedersen-Rise
  • Iverksatt arbeid med nettsider for Østre Agder v/Maya Berli
  • Forespørsel vedr. temanummer av magasinet Agdernæring for Østre Agder
  • Kontakt med fylkeskommunen vedr. ordning med midtskyss (skoleskyss)
  • Møteplan for 2010
På ettermiddagen skal jeg ha møte med vararordfører Kjell Trygve på kommunehuset.

mvh Rune.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar