mandag 3. august 2009

SVs skattepolitikk - dømt til å slå feil

Det blir kanskje en tanke mye politikk her i bloggen min nå, men jeg blir såpass provosert av enkelte politikere for tida at jeg er nødt for å "blåse ut" litt...;-)

SVs finansminister Kristin Halvorsen er nok en gang på banen med sine populistiske "Robin Hood-utsagn", om at vi skal ta fra de rike og gi til de fattige i forbindelse med Stein Erik Hagens flytting til Sveits. I og for seg er dette en edel tanke, men om man trekker dette langt nok, så vil det ikke bare være enkeltpersoner som velger å flytte utenlands, men også flere betydningsfulle bedrifter som i mange år har dannet ryggraden i norsk næringsliv. Da vil det fort være alle andre enn de rikeste som blir rammet. SV glemmer hvor mange norske arbeidsplasser som skyldes at noen her i landet en eller gang har tatt en økonomisk risiko som igjen har ført til suksess. Det er garantert mange ganger så mange fiaskoer, men det hører vi mindre til. SV er med sitt skattesystem med på å underbygge janteloven i dette landet.

SV overser etter min mening det private næringslivet fullstendig i sin skattepolitikk. Vi kan faktisk ikke ha et land kun bestående av byråkratiske papirflyttere slik som det kan se ut som er SVs mål i det fjerne. Skal man ha et allsidig næringsliv må man også legge til rette for at noen skal våge å satse på nye virksomheter i privat sektor. Og vi må faktisk være såpass romslige i tankegangen at de som satser "gård og grunn" på en bedriftsetablering bør kunne tjene på dette om det går bra. Tar man så ut gevinst i form av lønn eller utbytte skal man selvfølgelig skattelegges for dette som alle andre, men når man lar et overskudd bli igjen i bedriften for å sikre stabilitet og en økonomisk ryggrad for sine arbeidsplasser i dårlige tider, så er saken en helt annen.

Er man tilfeldigvis arving til en privat bedrift av en viss størrelse, så sørger dagens formuebeskatningen for at flere rett og slett må selge noen av bedriftens aktiva for å ha råd til å drive bedriften videre. Er ikke det en feilslått politikk vet ikke jeg!

Det virker på dagens regjering som det nesten skal være forbudt å tjene penger i dette landet om man ikke er lottovinner eller fotballspiller, og det er det jo de færreste av oss som er. Når finansministeren ved sin skattepolitikk legger opp til at flere bedrifter og arbeidsplasser flagger ut, og vi sitter tilbake med bare offentlige arbeidsplasser, hvem skal da betale for velferdssamfunnet vårt?

Nei, la oss få et skattesystem der ferdigskattede penger ER ferdigskattet. Og la oss få en regjering som ved første anledning fjerner eiendomsskatten, eller i det minste ikke pålegger kommunene å gjøre dette upopulære inngrepet i folks økonomi. Kommuneøkonomien burde balanseres over statsbudsjettet. I dag blir norske kommuner "truet" med å ikke bli tilgodesett med skjønnsmidler fra fylkesmannen om man ikke har innført eiendomsskatt i sin kommune.

Jeg skulle gjerne sett at vi til enhver tid hadde gjersdølinger på stortinget, men for kommende stortingsperiode er jeg redd prisen for det er altfor høy å betale.

mvh Rune.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar