torsdag 7. mai 2009

Asylmottak i Gjerstad

Det har de siste dagene vært diskutert en del om et evt. asylmottak for aldersgruppen 15-18 år på Egdehall i øvre Gjerstad. Vi behandlet saken i kommunestyret forrige torsdag, og det ble vedtatt med 13 mot 7 (AP) stemmer at vi ikke ønsket en slik etablering i Gjerstad nå.

Min grunn for å stemme sammen med flertallet i denne saken er at jeg mener vi gjør en god innsats for flyktninger allerede, i og med at vi har påtatt oss å integrere 50 mennesker i kommunen innen 2012. Sett i forhold til kommunens innbyggertall ligger vi veldig godt an i forhold til mange andre.

Jeg er alldeles ikke imot flyktninger, men ønsker at om vi først skal ta imot mennesker på flukt bør vi ha et apparat som sikrer en god og tilfredsstillende integrering på alle måter. Dette mener jeg vi lettere får til med enslige og familier som også i de aller fleste tilfellene bosetter seg her, og disse har samtidig vist seg å bli en viktig ressurs for kommunen vår. I et mottak er det mer sannsynlig at folk "kommer og går", slik at utfordringene blir noe annerledes enn det vi til nå har vært vant med.

Jeg mener også at det er mer aktuelt å etablere et flyktningemottak i en noe større kommune enn Gjerstad, der fritidstilbudene er flere "rett utenfor døra". Ikke minst innen offentlig kommunikasjon har vi en del begrensninger som vil gjøre det vanskelig å bevege seg rundt i distriktet.

Debatten om asylmottak ble for øvrig en helt annen i kommunestyret enn da saken ble behandlet i formannskapet. I formannskapsmøtet var også APs representanter skeptiske til en slik etablering i Gjerstad. Hvorfor partiet plutselig snudde i denne saken under kommunestyrebehandlingen får de selv svare på. Muligens ble det lagt vekt på noen "sentrale" føringer, hva vet jeg...

Selv om vedtaket ble negativt for en etablering av et asylmottak, var dette nærmest som en høringsuttalelse å regne. Det er ikke opp til kommunene å bestemme om et slikt mottak skal etableres eller ei. Det er UDI som til sist avgjør dette, og derfor blir det spennende å se hva de bestemmer seg for.

En ting er sikkert. Om det til høsten blir etablert et asylmottak for unge flyktninger i Gjerstad, vil vi i kommunen gjøre vårt beste for at de som kommer til bygda skal få det så godt som mulig!

1 kommentar:

  1. APs Knut Hagelia hadde tydeligvis problemer med å få lagt inn en kommentar på denne saken, men det er bare å forsøke igjen, Knut! ;-)

    SvarSlett